Vår ålderman, Rune, har stämplat vid sista kontrollen. I onsdags somnade Rune in. Jag talade med Rune på telefon dagen innan och då förstod jag att dagarna förmodligen var räknade. Dock blir det alltid en chock och stor saknad när det händer. Omväxlande ringde vi varandra och hade kontakt minst varannan vecka. Rune var mycket intresserad av det som hände inom Skogskarlsrörelsen.   

Troligen har de flesta Skogskarlar minst ett personligt minne av Rune. Nu gäller det att tänka på dessa när vi skall minnas vår Ålderman. Själv har jag ett flertal minnen sedan mer än 35 år tillbaka. Då hade Rune under många år skrivit orientering i Skärmen, Skogssport och framför allt Norrköpings Tidningar. Redan på 1930-talet började Rune skriva i hemmatidningen. Att få läsa det Rune skrivit var ett nöje. Han var också en mycket duktig orienterare med fina placeringar på SM, som senior. På äldre dagar blev det många vinster på veteran-VM. Sista gången vid VM 2015 i Göteborg.  

Den sista stora träffen tillsammans med Rune var när han fyllde 100 år sommaren 2018. Över 120 personer, nära och kära, från kommun, företag, organisationer och orienterings-Sverige besökte Rune i hans trädgård. Det blev en underbar söndag med sång, musik, tal, underhållning och allt annat som hör till. Rune var i praktslag som vanligt och kommenterade det mesta med glimten i ögat. Rune var omtyckt i alla läger, hans fina framtoning och att hela tiden se framåt var hans signum.

Rune, vi Skogskarlar saknar dig! Vila i frid!  

Storskogens SUS

Carl-Erik Nordrådet

 

Rune, Hövitsmannen och Jerker Lysell på Runes 100-årsdag